Het is een veelvoorkomende term in de ICT sector, software. Je zult het ongetwijfeld wel eens voorbij horen komen, je zult ook wel een klein beetje een idee hebben van wat het is, maar in dit artikel ga ik dieper op de betekenis in. Zo wordt het vaak samen gebruikt met de term hardware, en is de software op te delen in verschillende groepen.
Software & Hardware
Software, ook wel programmatuur genoemd, wordt veel samen gebruikt met een andere term, hardware. Hoewel de betekenis erg verschilt en eigenlijk het omgekeerde is, hebben deze twee termen erg veel gemeen. Om de betekenis van software uit te leggen, is het handig om eerst te weten wat hardware is. Hardware is eigenlijk een ander woord voor apparatuur, het is dan ook overal om ons heen. Het gaat hierom om je laptop, je telefoon of je tablet, maar ook randapparatuur zoals een muis of een koptelefoon wordt beschouwd als hardware. Daarnaast staan interne componenten ook in het lijstje van hardware, hierbij moet je denken aan een geheugenkaart, het moederbord, netvoeding en een harde schijf, kortom, er zijn ontzettend veel voorbeelden van hardware. Om terug te komen bij de hoofdvraag, wat is software nou precies? Software is in principe de code die ervoor zorgt dat de hardware zijn werk doet. Het besturingssysteem van je laptop is een voorbeeld hiervan, maar ook een afwasmachine of een auto kan niet zonder deze software.
Soorten software
Niet alle software is hetzelfde, het wordt daarom in vier groepen verdeeld. Allereerst de thuissoftware, ook wel privésoftware genoemd. Het gaat hierom om simpele software voor privé gebruik zoals bijvoorbeeld games, internetten of tekstbewerking, je zult hier zelf vooral veel me te maken hebben. De tweede groep is kantoorsoftware, hier valt onder anderen ook tekstbewerking onder, maar ook presenteersoftware of spreadsheets. De gebruikswijze van de software is dus wat bepaald in welke groep het wordt ingedeeld. Dan heb je ook nog de bedrijfssoftware, hier vallen systemen zoals CRM en HRM onder. Als laatste heb je de systeemsoftware, hier vallen de besturingssystemen die ik eerder al genoemd heb in. Denk bijvoorbeeld aan Windows voor een laptop of IOS en Android voor een smartphone. Veel van deze software is van te vore door de producent al ingebouwd, denk dan aan de software in thermostaten, een laptop of televisies. Naast de ingebouwde software heb je ook software wat zelf gedownload moet worden, hier vallen de eerder genoemde tekstbewerking en presenteer software onder.