Je hebt vast wel eens van de Bitcoin gehoord. Dit is een digitale munt die in maart 2021 een recordhoogte bereikte van 60.000 Dollar. Het hoogste bedrag ooit! Hierna daalde de Bitcoin al snel in waarde. De voornaamste reden hiervan is de grote invloed van Tesla oprichter Elon Musk. Deze man stuurde een Twitter bericht de wereld in met daarin de vraag of het maken van Bitcoins wel ethisch verantwoord was. Er is immers ontzettend veel stroom nodig om deze digitale munt te produceren. Enkele minuten na het Twitter bericht daalde de Bitcoin tot een bedrag van 43.000 Dollar. Inmiddels schommelt de Bitcoin koers al wekenlang. Dit tot grote frustratie van beleggers die net zijn begonnen met cryptomunten. Maar heeft Elon Musk gelijk over deze digitale munt? In deze blog gaan wij de schaduwkant van de Bitcoin toelichten.
Computerberekeningen
Het is inmiddels algemeen bekend dat er heel veel stroom nodig is voor het maken van slechts één Bitcoin. Dit wordt ook wel minen genoemd. Het maken van deze cryptomunt gebeurt met behulp van zware computerberekeningen. Hierbij geldt dat hoe hoger de koerswaarde is, des te meer miners deze berekeningen moeten gebruiken. Recent onderzoek van de Universiteit van Cambridge heeft uitgezocht hoe vervuilend de Bitcoin nou precies is. Het resultaat is ronduit schandalig. Tijdens het maken van deze cryptomunt is er ongeveer 121,36 terawattuur per jaar verbruikt. Hierbij was de Bitcoin koers meer dan 39.000 Euro. Wanneer je wilt gaan investeren in deze digitale munt, dan draag je dus indirect mee aan het klimaatprobleem.
Meer energieverbruik dan Nederland
Waarschijnlijk zegt 121,36 terawattuur je helemaal niets. Dit is niet zo gek aangezien maar weinig mensen weten hoeveel zij zich hierbij moeten voorstellen. Om dit inzichtelijk te maken heeft de BBC deze hoeveelheid vergeleken met de energie die verschillende landen jaarlijks verbruiken. Hieruit is gebleken dat de Bitcoin een plek in de top 30 van de meeste energieverbruikers heeft bemachtigd. Dit is iets waar je niet trots op hoeft te zijn. De Bitcoin verbruikt volgens de BBC jaarlijks net zoveel energie als heel Argentinië (121 terawattuur) en Nederland (108,8 terawattuur). Inmiddels besluiten steeds meer banken en bedrijven om te gaan investeren in deze digitale munt. Naar verwachting zal de Bitcoin dan ook veel meer waard worden. Dit is natuurlijk hartstikke goed nieuws voor alle Bitcoin investeerders, maar slecht nieuws voor het milieu. Het minen van deze cryptomunt stoot zoveel CO2 uit dat het oplossen van ons klimaatprobleem nog een flinke opgave wordt.
De oplossing
Vandaag de dag staan overal ter wereld verschillende bedrijven die alleen maar bezig zijn met het minen van Bitcoin. Dit verbruikt ontzettend veel stroom en draagt vrijwel niets bij aan de reële economie. Om deze vervuiling tegen te gaan, is het een mogelijkheid om miningsbedrijven aan banden te leggen. Toch is dit niet eenvoudig. Alle landen in de wereld zouden dan tegelijk een CO2-belasting moeten invoeren voor deze bedrijven. Helaas zal dit niet zo snel van de grond komen. Bepaalde landen nemen het immers niet zo nauw met het milieu. Een goed voorbeeld hiervan is China die al jarenlang de grootste vervuiler is ter wereld. Hierdoor lijkt de oplossing tegen de vervuilende cryptomunten nog niet in zicht. De komende jaren kunnen wij ons dus beter gaan richten op het verminderen van de plasticsoep. Samen komen we al een heel eind!